Nyheder

Spændende rapport sætter flot punktum for udgravning af Strøby Kirke

Nationalmuseets arkæologer har som lovet skrevet en rapport om udgravningen i Strøby Kirke i eftersommeren 2021. Læs et uddrag af rapporten på 25 sider eller se den fulde rapport på hjemmesiden Fund og fortidsminder 

Rapporten rummer en detaljeret oversigt af arkæologernes undersøgelser, arbejdet med at grave kirken ud og de resultater undersøgelserne kom frem til. Der er afsnit om baggrunden for udgravningen, forløbet frem til arbejdet kunne sættes i gang og om kirkens historie tilbage til grundlæggelsen. Som dateres bredt til mellem 1080-1175.

Formand for menighedsrådet i Nordstevns Pastorat, Jan Østerskov, ser rapporten som en betydningsfuld skriftlig milepæl i arbejdet hen mod den længe ventede genåbning af Strøby Kirke til sommer.

- Med rapporten får både vi i nutiden og vores efterkommere yderst interessant indsigt i, hvordan Strøby Kirke gennem tiden har været indrettet og anvendt af skiftende generationer, siger han.

Jan Østerskov tilføjer, at den spændende rapport også har haft sin pris. Menighedsrådet har måttet betale et millionbeløb for Nationalmuseets udgravninger – og for rapporten.

- Med arkæologernes indsats, er der dog opnået den meget positive effekt, at renoveringen er blevet mere end en byggesag. Den har åbnet manges øjne for kirkens historie, siger han.

Jan Østerskov ser med stor forventning frem til genåbningen af Strøby Kirke til sommer. Og han håber, at udgravningerne af kirken måske i fremtiden vil danne bagtæppe for kirkens mange besøgende.

- Jeg tror, at mange af os, der har været inde og se udgravningerne, vil have synet af fortidens spor i undergrunden med os, når vi til sommer træder ind i den nyrenoverede kirke, siger formanden.